De pijlen op het Human Design chart

Welkom in deze minilezing over de variabelen

Bijna elk Human Design chart is compleet uniek op basis van het exact geboortemoment. Zelfs bij tweelingen kan het een tikje anders zijn. Die verschillen zijn niet zichtbaar op het niveau van type, centra of profiellijnen. Wel in de variabelen op het niveau van kleur, toon en base.

De 4 pijlen, gepositioneerd rond het Hoofdcentrum, krijgen hun eigenschappen dankzij de definitie in Zon, Aarde en de maansknopen (de hoefijzertjes). Zowel aan de design kant (onbewuste eigenschappen en lichaamsintelligentie) als je persoonlijkheid (bewuste eigenschappen en geest). Een pijl kan naar links of rechts wijzen. Zoals alles in Human Design is ook dat binair. Geen derde optie.

In dit artikel: 

 1. Wat betekent links of rechts?
 2. Hoe kan ik het vinden op mijn chart?
 3. Hoe is dit gelinkt aan onze evolutie en de types?
 4. Wat zijn de karakteristieken van veel links of veel rechts?
 5. Specifiek advies op basis van de pijlen

1. Links en rechts

herkomst pijlen Human Design chart

Er zijn vier pijlen met elk twee mogelijkheden. Dat geeft zestien mogelijke combinaties. Maar voor je jouw combinatie gaat opzoeken. Wat betekenen die links of rechts in Human Design terminologie? Want neen, het heeft niets met politiek of voorrangsregels te maken. Dit zijn de trefwoorden bij die begrippen:

LINKS
RECHTS

Die 16 mogelijke combinaties, dat  zijn nog steeds veel mensen die dezelfde code als jij hebben. Net als bij type kan je toch al heel veel leren uit die simpele code en wat je gemeen hebt met die honderden miljoenen anderen. Hieronder zie je een grafiek van de statistieken. 

 

variabelen percentages De pijlen op het Human Design chart
uit "Rave Statistics" by Adrian Kobler

2. Variabelen vinden op een chart

Maar hoe kom je nu aan die code? Je kan de pijlen op jouw Human Design chart terugvinden door het visueel vast te stellen. De code kan je samenstellen door van links naar rechts en van boven naar beneden de hoofdletters te gebruiken. D is Design. P is Persoonlijkheid. L is links/left. R is rechts/right. Op het voorbeeld hieronder:

D – L – L + P – L – R

Sommige sites of software geven je ook ineens de code in de kerninformatie. Zo heeft Jovian Archive bijvoorbeeld een variable calculator.

variabelen lezen De pijlen op het Human Design chart

Jouw code gevonden? Goed, dan gaan we in dit artikel een eerste kennismaking aan. Die code bevindt zich namelijk op een spectrum van menselijke evolutie. Pardon?

3. De evolutionaire beweging van de mensheid

LINKS
RECHTS

 

Links (left) en rechts (right) zijn interessante tegengestelden. Er zit een evolutionair verhaal in, hoe we evolueren als mensheid.  Het is gelinkt aan hoe onze bodygraph er uit ziet en de evolutie van de types. 

In heel grote bewegingen is er een slingermechanisme tussen links en rechts. Tussen actief en passief. In de woorden van Ra: Neanderthalers hadden vijf centra en waren volledig rechts in hun functioneren. De Homo Sapiens had vervolgens 7 centra en was heel lang links en strategisch in zijn functioneren. Het jaar 1781 – baanbrekend in politiek, wetenschap en astronomie trouwens- is het begin van het einde van deze cyclus. Vanaf dan heeft een bodygraph 9 centra en ontstaat een nieuw type: de Projector. Nu zijn we nog een mix van links en rechts, een overgang. Maar we bewegen naar een toekomst die opnieuw helemaal rechts is. 

Het loont de moeite om in te zoomen op de verschillen voor en na 1781.

Homo Sapiens voor 1781 

 • 7 centra in de bodygraph (klassiek chakrasysteem)
 • 100% links
 • samenkomen is fysiek 
 • Manifestors zijn de leiders van de wereld

Dit zijn de millenia waarin we onze huidige maatschappij hebben opgebouwd en groot gemaakt door de ander te slim af te zijn. Darwin. Wat moet ik doen om te overleven? Wat kan ik doen om me te verrijken? Hoe kan ik mijn nageslacht uitbreiden en veilig stellen? Heel kort door de bocht leidt een kennismaking tussen tribes in dit tijdperk tot oorlog of samenwerking. Het huwelijk is een manier om bezit te vergroten en de tribe te versterken. Nationalisme, unie en oorlog. Zonder bij een groep te horen overleef je niet. Het is dus strategisch aanpassen om vooruit te geraken.

Homo Sapiens vanaf 1781 – een interregnum

 • 9 centra in de bodygraph
 • links EN rechts
 • hallo, Projectors!
 • de rol van Manifestors verandert
 • dit is een interregnum, een overgang naar een nieuw type mensheid
 • samenkomen gaat meer en meer over bewustzijn
 • we zijn vaak een verwarrende mix van oude en nieuwe programmering
 
variabelen evolutie Human Design
Bron: Jovian Archive

De opvallend snelle veranderingen sinds het einde van de 18de eeuw in hoe we als mens werken, leven en communiceren luiden een nieuw tijdperk in. We worden ons er meer en meer bewust van dat oorlog, muren en strategieën niet langer de enige weg is naar geluk en veiligheid. De roep naar een collectieve vrede en het voorzien in de universele basisbehoeftes van ieder kind en mens wint aan kracht.

We staan aan het einde van een tijdperk en vlak voor een nieuw begin.
Aan het einde van elk systeem dat moet veranderen of verdwijnen zijn de spanningen het hoogst, de polarisatie het duidelijkst. Wat willen we nog wel en wat niet? 

De oorlogen die we nu zien zijn de laatste stuiptrekkingen dat een gedateerd denken blootlegt. De minderheidsgroepen laten hun stem luider horen en vechten voor inclusie. We worden wakker. Er is ook veel pijn en die wordt nu gevoeld door een grotere gemeenschap dan de fysieke waar we in leven. Samenkomen doen we ook in geest, het collectief bewustzijn groeit. 

Projectors worden vaak de gidsen genoemd, en dat heeft alles te maken met deze fase. Zij zien hoe de wereld zou kunnen zijn, en wat we nodig hebben aan veranderingen om daar te geraken. Zij gidsen wat al bestaat. Hun rol is nieuw, en het is nog licht onwennig allemaal. De meeste Projectors verliezen zich in Generatorgewoontes en vragen zich af wat er mis met hen is. Wanneer ze op Human Design stuiten is er een golf aan lichamelijke (h)erkenning, het geeft tastbare informatie over hun rol en hoe ze die kunnen innemen.

Manifestors, vroeger eerder autoritair en strategisch in leiderschap (want: links) vinden zichzelf nu opnieuw uit. Hun rol verandert. Zij inspireren ons en herinneren de wereld aan de kosmische verbondenheid van alles wat leeft. Ze manifesteren nieuwe wegen. Net als bij Projectors is het een zoektocht naar zichzelf en hun plaats in de wereld.

Generators hebben de superkracht om nee te zeggen tegen werk dat ongezond aanvoelt. Net zoals we weten dat de klimaatkwestie zwaar beïnvloed kan worden door als individuele consument te kiezen voor een plantaardig dieet, kan elke individuele Generator er voor kiezen werk te gaan uitvoeren dat hun hart doet zingen. Dat neemt zowat alle macht weg van de hongerige corporaties en gezichtsloze brainwashing die onze planeet verwoest. Geloof in de kracht van de keuze. Zeg ‘neen’ als je ‘neen’ voelt. Het is moediger en impactvoller dan je zou denken.

4. Karakteristieken

Wat valt er nu te zeggen over die codes? Heb je veel links? Veel rechts? Of een mix?

Helemaal links met DLLPLL

Wie alle linkerpijlen heeft (DLLPLL) kan waarschijnlijk relatief goed meedraaien in deze wereld die gebouwd is op de oude structuren. Disclaimer: dit hangt natuurlijk ook erg hard af van de rest van je chart. En afhankelijk van wat je focus is in het leven. Foute focus, grote problemen, want voor een DLLPLL is focus ALLES. Er is een grote strategische kracht, die je zowel kan inzetten voor zelf- als niet-zelf thema’s. Het één is al schadelijker dan het ander uiteraard.

Verwarrende combinaties

De meeste mensen op deze planeet leven met een verwarrende combinatie van linker- en rechterpijlen. Het zoeken naar balans is de grote uitdaging in een wereld die wankelt op krakkemikkige oude systemen. Door het slim inzetten van deze gemixte bedrading zijn wij als tussensoort in staat om naar de toekomst te groeien. Let wel, potentieel in staat, want we botsen nog vaak op de limieten van de niet-zelf uiteraard. Veel mensen voelen de stuwende kracht van ‘ik wil bijdragen aan iets anders” maar verliezen zich nog in hoe ze zichzelf daarin gezond houden.  Strategie, autoriteit en de variabelen zijn samen geweldige tools om van depressie, verbittering en burn-out naar empowerment en optimisme te gaan. 

Helemaal rechts met DRRPRR

Hoe meer rechterpijlen je hebt, hoe meer je bent afgestemd op waar we naar toe bewegen. Maar dat kan best lastig zijn in een wereld die nog volop draait op de oude linkse manier. Heb je ze alle vier? (DRRPRR) Dan noemen we jou in Human Design termen een “quad-right”. Voor jou is het dagdagelijkse leven en de rat race een onwaarschijnlijk vreemd iets.  Als een gevoelsmatige buitenstaander kijk je toe hoe iedereen zich in stress, oppositie en strategieën wentelt waar jij van huivert.

Je bent een dienaar van bewustzijn. Als een AI database neem je non-stop een gigantische hoeveelheid aan informatie in je op. Je maakt deel uit van een collectief netwerk van bewustzijn. Als het internet uitvalt, dan hebben we gelukkig jou nog, basically. Het is geen focus of detailopname, en je kan het niet zelf uit je archief halen. Net als in AI is het de kwaliteit van de vraag die de kwaliteit van jouw antwoord zal bepalen. Je bent heel stressgevoelig en allergisch aan onder druk gezet worden. Alles gebeurt bij jou idealiter in een wonderlijke flow.

Er is een rol voor jou weggelegd om de kinderen van de toekomst te gaan begeleiden. Er worden meer en meer krachtige wezentjes geboren die door het verouderde onderwijs fout begrepen worden. Ze worden nu bedolven onder labels, speciale noden en schijnbare tekortkomingen. Jullie zijn nodig als gidsen en beschermers. Jullie zijn degenen die de antwoorden hebben voor de toekomst. 

5. Specifiek advies in de variabelen

Specifieke kennis en gezondheidsadvies binnen de variabelen verhoudt zich tot geestelijk bewustzijn zoals Type tot je lichamelijke vorm: een tool voor transformatie. Strategie en autoriteit kan weerstand verminderen. De variabelen kunnen je bewustzijn verhogen en verscherpen. Het geeft je een heldere, praktische wegwijzer voor de transformatie van je bewustzijn en daarmee hoe je je leven ervaart.

Om het beter te begrijpen deze metafoor: 

Strategie en autoriteit is op vakantie gaan om weerstand weg te nemen. Variabelen is die vakantie ook kunnen appreciëren, de schoonheid ervan zien.
Je kan immers ook op vakantie gaan en alsnog een week mopperen over het weer, de mensen en het eten, omdat je bewustzijn met de foute dingen bezig is.

Specifiek gezondheidsadvies zit in de nuances van die activatie. Kleur, toon en base bepalen veel en zijn voor iedereen anders in oneindig veel mogelijke combinaties. Een variabele beschrijft hoe je informatie of voeding idealiter hoort op te nemen, te verwerken en te filteren, en hoe dit je perspectief bepaalt. Het begrijpen van je variabele kan de geest bevrijden van conditionering en uniformiteit, zodat je je eigen unieke bewustzijn kunt uiten.

De eigenschappen van jouw variabelen voorbij links en rechts kan je in de kerninformatie van je Human Design chart vinden onder vertering, omgeving, perspectief en motivatie. Het Human Design Paspoort geeft meer uitleg over de betekenis van vertering en omgeving. Tijdens een diepte-analyse heb je de kans meer te horen over de volledige betekenis van jouw pijlen.

Een concreet voorbeeld uit mijn chart: Mijn vertering is opeenvolgend. Ik neem mijn voeding of kennis het beste op met één ingrediënt tegelijkertijd. Gek, toch? Dat verklaart al waarom ik zo graag binge watch, één onderwerp per keer platstudeer en geen twee dingen tegelijk kan. Ik probeerde het enkele weken uit met voeding en voelde me effectief een pak beter. 

Mijn bewustzijn was veel helderder, nadenken ging sneller en mijn energie was hoger. Let op, dit werkte voor mij. Zo zijn er verschillende adviezen. Want iedereen is anders. Het is een extra laagje in het experiment en absoluut geen must. 

vertering omgeving perspectief motivatie Human Design

Ontdek jouw specifieke informatie via het Human Design Paspoort. Ook op de gratis te downloaden mini versie vind je deze informatie terug.