Wat is de maancyclus?

De maan. Het mysterieuze hemellichaam dat elke dag verandert in aanzicht en symbool staat voor onze emoties en instinctieve reacties. Het binnenste binnenste dat we niet makkelijk delen met de wereld. Onze verborgen persoonlijkheid en de schaduwen waar we liever niet in het daglicht mee worstelen. Dit artikel gaat dieper in op zowel de astronomische als astrologische aspecten van de maancyclus.

Waarom verandert de maan in aanzicht?

Zoals we bij aardrijkskunde hebben geleerd: De aarde draait rond de zon. De maan draait rond de aarde. Visualiseer dat in 3D, niet in 2D.  Het creëert dag en nacht, maar ook de seizoenen. En elke maand, een maancyclus. Dat wil zeggen dat de positie van de maan ten opzichte van de zon en de aarde verandert in een betrouwbare 29-daagse cyclus, en dus de manier waarop we haar waarnemen. De eigenlijke vorm van de maan blijft natuurlijk altijd hetzelfde. De maansikkel is het verlichte deel van wat op dat moment nog steeds een volledige maan is. Wanneer we spreken over nieuwe maan (niets te zien) en volle maan (een volle cirkel) is dat dus het gedeelte van de maan dat al dan niet belicht wordt door de zon, bekeken vanuit het perspectief van waar we op dat moment staan op de aardbol. 

Speciale evenementen als een eclips (maansverduistering, zonsverduistering) komen in het nieuws vanwege het zichtbare spektakel, en zijn dan ook best speciaal. 2022 had er maar liefst vier in totaal, waarvan ook bij ons in Europa twee complete maansverduisteringen op 15-16 mei en 7-8 november. Wil je weten welke er in de toekomst zullen plaatsvinden? Deze site (EN) heeft leuke grafiekjes en deze (NL) vertelt je nog meer over de technische kant.

De acht maanfases

Onderstaande fotocarrousel geeft een blik op de acht maanfases. De witte tekst is de astronomische informatie. De zwarte tekst is de astrologische betekenis van die maanfase. Op die manier omgaan met energie en acties helpt om te manifesteren. Dat laatste is een spiri-wiri-woord voor krijgen waar je van droomt, concreet omgaan met je toekomstplannen en doorbreken van patronen.

De maan gaat elke maand door de twaalf tekens van de dierenriem, de zon verandert twaalf keer per jaar van teken. De posities van zon en maan in die tekens geeft telkens een andere sfeer en focus. Zo kan je op macroniveau doorheen het jaar op een gestructureerde manier door de twaalf thema’s van de tekens gaan, en op microniveau elke maand in andere maanstanden. Dit gaat natuurlijk grotendeels onbewust, we hebben ook nog wat anders te doen dan daar elke dag bewust mee bezig te zijn, maar het is leuk om te weten dat dit op de achtergrond speelt en hoe het soms bepaalde situaties duidt. Zo staat bijvoorbeeld Schorpioen (okt-nov) voor transformatie/schaduwwerk en Ram (mrt-apr) voor de focus op jezelf/ego, de “nu is het aan mij!” energie. Twee momenten in elke maancyclus zijn echter wel krachtig om bij stil te staan;

Nieuwe maan is de start van een nieuwe maand, wanneer de zon verschuift van teken. Ook de maan staat dan in het teken en thema dat de zon de komende maand belicht. Dit is het moment om jouw intenties voor die maand neer te schrijven. Waar wil je aan werken? Wat wil je realiseren?

Volle maan belicht twee weken later wat uit de schaduwen zichtbaar mag worden tijdens de hevigste fase van die maancyclus. Zon en maan staan dan recht tegenover elkaar in de dierenriem in twee tekens die elkaar weer in evenwicht brengen. Het zorgt voor een moment van helderheid, loslaten, oude patronen doorbreken, situaties achterlaten, vergeving en dankbaarheid. Dat is een voorbeeld van hoe astrologie praktisch toegepast wordt. Jij weet wat je wil, maar werken met de invloed van de huidige maanfase kan zorgen voor een flink duwtje in de rug.

Er zit een zekere schoonheid, magie en mathematisch evenwichtige structuur in de manier waarop de zon en maan met elkaar omgaan doorheen elk jaar. Op het Instagramprofiel van La Cria Saga post ik berichten die de logica en poëzie van de maancyclus samenbrengen en waar je zelf mee aan de slag kan.

Weetjes over de maan

Wist je dat...