Wat is verbindende communicatie?

Verbindende communicatie is een taal, een attitude, een bril om de wereld anders door te bekijken. Zeker in onze huidige maatschappij, waar polarisatie groeit vanwege de toenemende druk op welzijn en klimaat, voelt het als zalf op een venijnige brandwonde. Het vertrekt vanuit het simpele principe dat in al onze conversaties gevoelens en behoeftes subtiel of minder subtiel onze woorden gaan bepalen, als ook de manier waarop je woorden ontvangt. De boodschap gaat meer dan eens verloren in een opbod van “hoor mij dan toch!”, en dat gaat ten koste van liefde en verbinding.

“Between what is said and not meant, and what is meant and not said, most of love is lost.” ― Kahlil Gibran

De basics

Verbindende communicatie, of het Engelse synoniem Non-Violent Communication (NVC), is een model met vier simpele stappen, geworteld in het geloof dat iedereen in staat is tot empathie en compassie.
Het is van toepassing bij:
– Expressie
– Luisteren naar anderen
– Luisteren naar jezelf
Cup of Empathy legt dit heel helder uit in deze Youtube-video.

De vier stappen

1) Maak een observatie “Wat zie/hoor ik?”
Valkuil: oordeel/evaluatie/interpratie

2) Deel je gevoel: “Hoe voel ik mij daar bij?”
Valkuil: quasi-gevoel

3) Deel je behoefte: “Welke achterliggende behoefte is niet vervuld?”
Valkuil: strategie aanzien voor behoefte

4) Verzoek: wat zou mijn welbevinden nu verhogen?
Dat kan een verzoek tot connectie zijn of een verzoek tot actie
Valkuil: mijn verzoek is stiekem een eis

 

Mijn ervaring

Het model is geen raketwetenschap, maar eens je het begint toe te passen, merk je dat het een uitdaging is om consequent op die manier in conversaties te stappen. Ik ben het vier jaar geleden beginnen gebruiken en verval nog steeds vaak in oordelen en gesprekken die helemaal niet verbindend zijn, want ik ben ook maar een mens. Een goed startpunt is de dialoog die je intern voelt.

NVC kan een goede manier zijn om met je innerlijke criticus om te gaan. Het staat je toe van machteloosheid en een laag zelfbeeld naar krachtig eigenaarschap in je behoeftes te gaan.

“Wat heb ik nu nodig?” Die vraag stelde ik mij dag na dag toen ik uit een zware depressie klom.  Kortom, het komt van pas in zowel mijn privéleven als partner en als mama, in mijn professionele leven, maar dus zeker ook in de conversaties die ik heb met mezelf. Ga je aan de slag met mij, dan is de kans groot dat ik hier over ga praten en je al dan niet subtiel richting documentatie of een cursus stuur.

 

Tips en links

Mijn NVC mentor is Kathleen Delaet, voor meer informatie, neem een kijkje op haar website. Ze is een gecertificeerde trainer en ademt verbindende communicatie.
https://delotus.co/home/

Wat me altijd helpt is de aanwezigheid van deze mooie kaartjes met een overzicht van de gevoelens en behoeftes.

Een basisoverzicht (Engels) van de gevoelens en behoeftes vind je hier: https://www.nonviolentcommunication.com/learn-nonviolent-communication/feelings/