Human Design & jouw chart – Hoe begin je eraan?

Een Human Design chart is in eerste instantie overweldigend. Kleurtjes, iets met planeten, getallen en een hoop verwarrende begrippen in het Engels.

In dit artikel leg ik uit hoe ik jou help dat stapsgewijs te begrijpen.
Zo kan jij beter inschatten waar je meer informatie over wil.

Bovenaan zien we de kerninformatie in het Engels.
De vetgedrukte woorden zijn voor elk chart anders.

Type, strategie & autoriteit

De heilige drievuldigheid

Dit zijn de drie belangrijkste elementen van jouw energetische blauwdruk. Wist je dat je zelfs niet meer nodig hebt dan dat? Dat maakt Human Design zo toegankelijk. 

  1. Het type – Hoe ga jij het best om met de wereld? Hoe pas jij in het grotere geheel?

2. De strategie – Wat is de meest efficiënte manier om jouw type zijn ding te kunnen laten doen? Hoe reageer jij vanuit jouw type het best op de wereld?

3. De autoriteit – Waarop kan je vertrouwen bij het nemen van grote beslissingen rond werk, relaties, woonplaats, …. Verrassing! Ons rationele brein is hier niet van tel.     

Het antwoord op die vragen verschilt. In jouw Paspoort lees je hoe dat voor jou zit.
De heilige drievuldigheid van Human Design zoals ik het graag noem, is alles wat je nodig hebt om onbewust de andere elementen te leren kennen, je zal bij het volgen van je strategie en autoriteit voelen dat er stukken van jezelf naar boven komen die eerder nog verstopt zaten onder angst of rationeel denken. Je kan dus verder gaan met het uitpluizen van jouw chart, maar dat hoeft niet. Of een mengvorm. Soms leef je op gevoel en leer je daaruit. Soms lees je iets in jouw chart en probeer je dat uit, waarna het goed aanvoelt. Volg daarin je eigen gevoel, je eigen methode en je eigen tempo.

De Zelf en de Niet-Zelf

Het not-self theme & -soms ook vermeld- signature theme horen bij je type. Ik noem hen ook wel de Zelf en de Niet-zelf. Ze geven aan wanneer je net wel of net niet in lijn leeft met jouw design. De niet-zelf is vaak schadelijke conditionering vanuit anderen. Als een knipperlicht op het dashboard dat jouw aandacht vraagt in de vorm van frustratie, kwaadheid, verbittering of diepe teleurstelling. Als je je not-self thema sterk ervaart, zegt dat meestal dat je je strategie of autoriteit niet volgt. Goed nieuws, je kan altijd bijsturen. Elke situatie kan je opnieuw kiezen. Zie het als een helpende hand die je er aan herinnert om terug tot jezelf te komen. Je signature beschrijft het gevoel dat je krijgt als jij juist heel sterk naar je design leeft en je Zelf alle ruimte geeft die het nodig heeft. Het is vaak een positief gevoel van vredigheid, tevredenheid, verrassing of succes. De gevoelens die er bij komen kijken noem ik graag richtingaanwijzers.

“We are constantly invited to be who we are.” Henry David Thoreau

Lees meer over de richtingaanwijzers van elk type

Profiel

(Profile)

Je kan met 3 dezelfde types in een kamer zitten en toch totaal anders zijn. Dat komt omdat de manier waarop we onze energie uitoefenen sterk verschilt. Dat onderscheidt ons van elkaar, en je profiel gaat daarop in. Er zijn twee lijnen, een dualiteit in ons die speelt op bewust persoonlijkheidsniveau, en de andere op onbewust zielsniveau. Soms zijn we heel comfortabel met onze lijnen doorheen het leven, soms botsen ze fel met conditionering in onze not-self aspecten (nurture).

Je profiel is de rol die je toebedeeld kreeg in de film des levens en jouw interpretatie daarvan. Het beschrijft ook drie levensfases. Het profiel bestaat uit 2 cijfers, bijvoorbeeld: 1/4 of 6/2. Elk van de zes cijfers is een archetype. Het eerste getal beschrijft hoe jij jezelf ziet, waar je bewust van bent, het tweede getal is onbewust en is dus iets wat anderen vooral in jou zien. Eén zo’n getal noemen we een profiel-lijn. Er zijn 6 lijnen en 12 verschillende combinaties. Om je alvast gerust te stellen, het is minder dramatisch dan de archetypes doen vermoeden.

Definitie

Bron: Jovian Archive

(Definition)

Dit beschrijft hoe de energie in jouw centra is verdeeld. Als je een single definition bent, betekent dat dat alle geactiveerde energie in jouw chart met elkaar verbonden is door kanalen en het dus van het ene centrum naar het andere kan stromen. Als je een split bent, betekent dit dat er ergens een brug (kanaal) niet volledig ingekleurd is en je dus twee eilandjes hebt waar de energie stroomt. Zo heb je ook een triple split (3 eilandjes) en quadruple split (4 eilandjes).

Daarnaast heb je voor Reflectors ook de zeldzame ‘No definition’.

Ze bepalen een groot deel van onze zoektocht naar wat we beschouwen als een missend element in ons leven. Zeker in relaties. Wanneer we als onze Niet-zelf opereren gaan we dit zien als iets dat ontbreekt in onszelf en dat de ander dan kan aanvullen om ons compleet te maken. Dan ga je voorbij aan het feit dat jij al compleet bent op jezelf. De magnetische kracht van wat ons aantrekt om de splits (hangende poorten) te gaan overbruggen is een feit op zich, je zal mensen of situaties vaak zien terugkomen en je er sterk tot aangetrokken voelen. Dankzij jouw strategie en autoriteit heb je een handvat om te weten wanneer die aantrekkingskracht gezond is en wanneer niet.

Incarnatiekruis

(Incarnation Cross)

Het incarnatiekruis beschrijft jouw missie in het leven, waarom je hier bent. Dit is overigens niet een queeste die je ‘achterna gaat’, noch waar je recht op hebt, het is iets wat zich een leven lang ontvouwt als je volgens je autoriteit en strategie leeft en je volle potentieel benut. Met andere woorden als je comfortabel in alignment opereert.

 

Er zijn maar liefst 192 verschillende invullingen hiervan, samen maken ze het geheel van de menselijke ervaring. Maar er zijn slechts drie thema’s; 

  • Right Angle Cross

Persoonlijk thema: Dit doe jij op jezelf, het is individueel. Je bent hier om jezelf te ontdekken, steeds nieuwe manieren en interesses najagend om jezelf te verkennen en grenzen te verleggen.

  • Left angle cross

Interpersoonlijk thema: Interactie met anderen is de kern. Jij zal van nature een superviserende rol opnemen van leiderschap en opvoeding, een zekere mate van gezag over anderen hun bezigheden. Willens nillens helpje brandjes blussen en onderneemt actie waar nodig. Je bent een natuurlijke gids, leider, baanbreker, pionier, leerkracht, wijze, … anderen adviseren is jouw tweede natuur.

  • Juxtaposition Cross

Extreem zeldaam hebben deze types hun eigen vaste thema, en dat moeten ze vervullen, op welke manier dan ook. 

Wanneer ik aan de slag ga met iemands incarnatiekruis betrek ik ook daar ook de cruciale poorten bij. Elke poort (elk getal dat je ziet) is een gensleutel. Jouw voornaamste gensleutel, het eerste getal van jouw incarnatiekruis, staat voor maar liefst 70% van jouw zonne-energie. 

Deze materie is een heel persoonlijke deep dive in je eigen chart.
Maar om te eindigen bij het begin van dit artikel; Wanneer je leeft volgens je type, strategie en autoriteit, komen deze elementen vanzelf naar de voorgrond. Je kan het toch niet cognitief forceren. Dat zou Human Design een zelfhulptool maken in plaats van een levenslang experimen