Definitie in het keelcentrum

Ken jij in Human Design het verschil tussen een gedefinieerd, niet-gedefinieerd en open centrum? In dit artikel kijken we naar wat dat betekent voor het keelcentrum. Voor wie last heeft met spreken, gehoord worden of zijn eigen stem vinden volgt hier heel nuttige informatie. “Cause baby, you were born this way, and God makes no mistakes.”

Het keelcentrum is een dorpsplein

Het keelcentrum in Human Design is het centrum van expressie, communicatie en manifestatie. Het is een concrete, verbale manier om ons te verbinden met anderen. Het is expressie rond wie we zijn, wat we denken, voelen, creëren, leren, delen en willen bijdragen. Het keelcentrum is als het dorpsplein van de bodygraph en hoe we er mee omgaan bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van onze relaties.

keelcentrum volledig chart Definitie in het keelcentrum
Het verschil in definitie
artikel open keel 1 Definitie in het keelcentrum

Gedefinieerd (ingekleurd) is vaste energie die invloed kan hebben op anderen, als een uitzendstation. Niet-gedefineerd of open ontvangt en vergroot uit. Als een radio die een golf kan opvangen en dan de volumeknop open draait. Daarin sta je dus onder invloed van de ander of je omgeving. Op die manier kan je proeven van alle aspecten.

Mensen met een gedefinieerd keelcentrum hebben een consistente eigen manier van spreken en bijdragen. Het is betrouwbaar en klinkt behoorlijk stabiel. Mensen met een niet-gedefinieerd of open keelcentrum zijn flexibel in hun range en capaciteiten, daar zijn meer mogelijkheden, maar dus ook minder aangeboren standvastigheid. Omdat ze een ingang nodig hebben om zich te uiten kunnen ze onder druk staan om te spreken of de aandacht te trekken, zelfs als dat niet klopt.

Het verschil tussen niet-gedefinieerd en open is de manier waarop je uitvergroot en energetische informatie teruggeeft aan de wereld. Beide zijn wit en ontvangen van buitenaf, maar als een centrum helemaal open is, zie je dat geen enkele poort (die getallen) een activatie heeft. 

In een open centrum is er geen filter, geen aanknopingspunt om met de energie van de ander om te gaan. In statistieken zien we dat ongeveer 71% dit gedefinieerd heeft, een overduidelijke meerderheid. Niet-gedefinieerd is 29%, en onder hen zijn er slechts een handvol mensen die een compleet open keelcentrum hebben. Van alle charts die ik ooit al zag, meer dan 300 al, merkte ik er drie op met een open keelcentrum. Het is behoorlijk zeldzaam, het gebeurt namelijk niet vaak op 365 dagen dat geen enkele van de twaalf (!) poorten geactiveerd wordt door een transit.

Gedefinieerd zoals Jennifer Aniston

Neem nu Jennifer Aniston: een Manifestor met een gedefinieerd keelcentrum. Ze is onsterfelijk als Rachel uit Friends en doorheen haar carrière zie je dat ze vaak hetzelfde soort rollen speelt. Ze doet dat met verve en is gekend voor haar komisch talent, maar haar bereik is consistent en in die zin gelimiteerd. Zij zal zich aanpassen aan de rol, maar is degene die uitzendt, niet degene die beïnvloedt wordt in haar spreken.

Niet-gedefinieerd zoals Oprah
artikel open keel 2 Definitie in het keelcentrum

Oprah heeft een niet-gedefinieerd keelcentrum met activaties op poort 62, 56, 12, 33 en 35. Die activaties treden op als een soort filter waardoor zij de energie opneemt en teruggeeft. Die filters zijn wel eigen aan haar, aangeboren. Het hoge aantal activaties bij haar is waar zij op kan vertrouwen wanneer zij haar gasten interviewt. Zo krijgt zij de ingang om te spreken, vanuit de energie van de ander. Hoe briljant ze daarin is, hoef ik niemand uit te leggen.

Ze vertelde ooit hoe ze haar roeping vond en zichzelf kon zijn vanaf het moment dat ze zich verbond met de energie en de emoties van anderen. Haar eerste job als nieuwsanker stond dat niet toe. Gelukkig werd ze ontslagen en kreeg haar carrière de twist die haar succesvol maakte.

Open zoals Lady Gaga
artikel open keel 13 Definitie in het keelcentrum

Aan het andere einde van het spectrum vinden we dan de veelzijdigheid van het compleet open keelcentrum van Lady Gaga (Generator).

Lady Gaga is er voor gekend zowat elk muziekgenre dat ze voorgeschoteld krijgt aan te kunnen, hetzelfde met haar acteerprestaties. Ze giet er haar eigenheid, haar missie, haar boodschap wel in, maar de manier waarop ze dat kan doen via haar stem is ongelimiteerd in creativiteit en vaardigheid.

Ze blinkt ook uit in zich verbinden met de energie van een medespeler of duetpartner. De film ‘A star is born’ spreekt voor zich.

Dat is de kracht van een open keelcentrum. De oneindige mogelijkheden, de spontaniteit, de kracht die schuilt in de wijsheid en skills, opgebouwd doorheen de jaren wanneer het besef er is dat ze niets hoeven te forceren, maar simpelweg de energie er door kunnen laten stromen om verbonden te zijn met het grotere geheel. Zoals je al hebt begrepen is niet-gedefinieerd of open niet iets incompleet of gebroken. Het is deel van een groter geheel.

De uitdaging kan zijn dat je een speelbal bent van de energie in groepen, bij collega’s, op feestjes, in je relatie, …. De druk om te spreken is hoog en de controle over je eigen stem en wat er uit komt is weinig tot niet aanwezig. Je strategie en autoriteit volgen, in stilte aanwezig zijn tot iemand je aanspreekt of een vraag stelt is de beste manier om je keelcentrum gezond te houden.

Voor iedereen met welke definitie dan ook geldt:
“Baby, you were born this way, and God makes no mistakes.”